5 z 9
Brak pasteryzacji...
fot. pixabay

Brak pasteryzacji

Bez przeprowadzenia pasteryzacji narażamy nasze powidła na zepsucie. To najbezpieczniejsza metoda zabicia wszelkich drobnoustrojów (w tym niebezpiecznego jadu kiełbasianego) i przedłużenia trwałości.

6 z 9
Zardzewiałe nakrętki lub nakrętki z nalotem...
fot. pixabay

Zardzewiałe nakrętki lub nakrętki z nalotem

Nakrętki powinny być czyste i bez widocznych śladów rdzy. W przeciwnym razie metaliczny smak przeniknie do przetworów.

7 z 9
Wyszczerbione lub nadpęknięte słoiki...
fot. pixabay

Wyszczerbione lub nadpęknięte słoiki

Uszkodzony słoik lub wygięta nakrętka, mogą sprawić, że dżem popsuje się bardzo szybko. Nadpęknięty słoik to bardzo duże ryzyko - pamiętajmy, że przetwory poddawane są obróbce termicznej, która może sprawić, że słoik pęknie całkowicie.

8 z 9
Zostawianie pestek...
fot. pixabay

Zostawianie pestek

Przed kładzeniem dżemów lepiej pozbyć się pestek z owoców - mowa tu o śliwkach, brzoskwiniach, wiśniach. Pestki zawierają amigdalinę, która w żołądku rozkłada się na wiele substancji, w tym – cyjanowodór. Może to prowadzić do zatruć pokarmowych.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Gwiazdy zaśpiewały na święto województwa. Na Wyspie Młyńskiej bawiły się tysiące

Gwiazdy zaśpiewały na święto województwa. Na Wyspie Młyńskiej bawiły się tysiące

80-lecie OSP Kamieniec w gminie Koneck. Zdjęcia, wideo

80-lecie OSP Kamieniec w gminie Koneck. Zdjęcia, wideo

Ogień i pełne trybuny! Tak kibicowaliście Pres Toruń w meczu z Motorem - zdjęcia

Ogień i pełne trybuny! Tak kibicowaliście Pres Toruń w meczu z Motorem - zdjęcia

Zobacz również

Gwiazdy zaśpiewały na święto województwa. Na Wyspie Młyńskiej bawiły się tysiące

Gwiazdy zaśpiewały na święto województwa. Na Wyspie Młyńskiej bawiły się tysiące

80-lecie OSP Kamieniec w gminie Koneck. Zdjęcia, wideo

80-lecie OSP Kamieniec w gminie Koneck. Zdjęcia, wideo