1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez świątecznych wypieków....
fot. Jaroslaw Jakubczak/Polska Press

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez świątecznych wypieków. Jednym z ciast, które obowiązkowo powinno znaleźć się na stole oraz w koszyczku do święconki jest mazurek. Aby ciasto było idealne, należy wystrzegać się kilku pułapek. Prezentujemy listę błędów, które najczęściej popełniamy robiąc mazurek na Wielkanoc! Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.

2 z 8
Używasz złej mąki...
fot. Jaroslaw Jakubczak/Polska Press

Używasz złej mąki

Aby nadać ciastu właściwą kruchość używaj zawsze mąki krupczatki.

3 z 8
Dodajesz całe jajka...
fot. Jaroslaw Jakubczak/Polska Press

Dodajesz całe jajka

Jeżeli chcesz, aby twoje ciasto było odpowiednio delikatne, dodawaj same żółtka (białka powodują, że ciasto twardnieje)

4 z 8
Używasz margaryny...
fot. Pawel Lacheta/Polska Press

Używasz margaryny

Margarynę zastąp prawdziwym masłem, lub masłem połączonym ze smalcem, aby uzyskać jeszcze większą kruchość.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nieszawa świętowała na nowym placu. Święto Miasta 2025. Zdjęcia

Nieszawa świętowała na nowym placu. Święto Miasta 2025. Zdjęcia

Zawisza Bydgoszcz ponownie lepszy od Wdy Świecie. Mamy zjęcia z meczu i trybun

Zawisza Bydgoszcz ponownie lepszy od Wdy Świecie. Mamy zjęcia z meczu i trybun

Tak było na ceremonii otwarcia zawodów motorowodnych w Żninie. Mamy zdjęcia

Tak było na ceremonii otwarcia zawodów motorowodnych w Żninie. Mamy zdjęcia

Zobacz również

Nieszawa świętowała na nowym placu. Święto Miasta 2025. Zdjęcia

Nieszawa świętowała na nowym placu. Święto Miasta 2025. Zdjęcia

Tak było na ceremonii otwarcia zawodów motorowodnych w Żninie. Mamy zdjęcia

Tak było na ceremonii otwarcia zawodów motorowodnych w Żninie. Mamy zdjęcia