W naszym kraju mazurek zaczęto wypiekać już w XVII wieku. Nie wiadomo dokładnie skąd wywodzi się ciasto ani kiedy powstała tradycja wypiekania go na Wielkanoc. Najczęściej jako kraj pochodzenia wskazywana jest Turcja. Dawniej mazurek stanowił nagrodę dla najbardziej wytrwałych, którzy pościli przez 40 dni. Obecnie o tym zwyczaju niewiele już osób pamięta, a mazurek na stałe zagościł na polskich stołach pośród innych potraw wielkanocnych, m.in. żuru, jajek, sałatki jarzynowej, pieczonego mięsa, pasztetów oraz wędlin.
Takie błędy popełniamy najczęściej robiąc mazurek na Wielkanoc
Oto lista błędów, które najczęściej popełniamy przygotowując mazurek na Wielkanoc. Przez nie ciasto nie jest odpowiednio kruche i delikatne. Sprawdź, jak zrobić idealnego mazurka. Szczegóły już teraz w naszej galerii:

Wideo