
Torbiel śliwek – to choroba owoców, robią się większe, wydłużone, spłaszczone, zwykle zagięte oraz pozbawione pestek (tzw. torbiele). Miąższ torbieli jest skórzasty i łykowaty, a na skórce pojawia się szarobiały, matowy nalot.

Ospowatość śliwy (szarka) – na liściach pojawiają się rozmyte plamy, smugi i wzory. Skórka na owocach przebarwia się i deformuje, a miąższ znajdujący się pod tą powierzchnią jest czerwony lub brązowy, gąbczasty, niesmaczny i przywiera do pestki. Na pestce występują czerwone (później brunatne) pierścienie.

Wirus nekrotycznej plamistości pierścieniowej wiśni na śliwie – wiosną na liściach pojawiają się jasno zielone przebarwienia. Rozwój pędów może być opóźniony.

Karłowatość śliwy – wiosną na blaszce liściowej mogą pojawić się nieregularne przebarwienia. Wirus powoduje osłabienie wzrostu drzew, hamuje wykształcanie się pąków. Plon owoców jest niższy, a ich jakość gorsza.