
Sproszkowana zielona herbata nie jest dla każdego. Picia matchy powinny unikać osoby:
- cierpiące na anemię - obecność katechin w matchy może przyczyniać się do zaburzeń wchłaniania żelaza z żywności;
- w ciąży - duża ilość kofeiny utrudnia wchłanianie się kwasu foliowego, który jest istotny dla rozwoju płodu, może być także powodem przedwczesnego poronienia;
- chorujące na niewydolność wątroby.

Nie poleca się pić matchy na pusty żołądek ani popijać nią leków. Składniki herbaty mogą wchodzić w reakcje z preparatami leczniczymi, co może spowodować osłabienie ich działania.
Liście zielonej herbaty mają zdolność do kumulowania ołowiu, który jest szkodliwy dla organizmu, dlatego najlepiej pić maksymalnie jedną filiżankę matchy dziennie.

Matcha w proszku może być również używana do pieczenia lub przygotowywania smoothie. Może być też stosowana jako kosmetyk do pielęgnacji skóry - na przykład jako maseczka czy peeling - jest bowiem pełna przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które są korzystne dla skóry. Uważa się, że pomaga także zmniejszyć opuchliznę i zaczerwienienie skóry.