MATCHA - japońska zielona herbata w proszku
Matcha jest uważana za zdrowy napój ze względu na wysokie stężenie dobroczynnych związków, takich jak przeciwutleniacze, aminokwasy i kofeina. Ponadto zielona herbata matcha przyśpiesza metabolizm, działa uspokajająco, dostarcza energię i wspomaga układ krążenia.
Matcha ma intensywny zielony kolor, kremową konsystencję a także wyjątkowy i złożony smak, który można określi jako równocześnie słodki i lekko gorzki, z nutami roślinnymi i orzechowymi. Co ciekawe, matcha zawiera jej więcej niż kawa.
Matcha jest często używana do gotowania i pieczenia, a także jako gorący lub zimny napój.
Zobacz także: To najgorszy czas na picie zielonej herbaty. Kiedy w ciągu dnia lepiej nie pić zielonej herbaty? To mówią dietetycy
Podobnie jak kawa, matchę należy spożywać w umiarkowanych ilościach, ponieważ ze względu na sporą zawartość kofeiny nadmierne spożycie matchy może mieć pewne potencjalne skutki uboczne takie jak:
- bezsenność,
- problemy z trawieniem,
- bóle głowy,
- ostre reakcje alergiczne wśród osób, u których wykryto uczulenie na zieloną herbatę.
Jak matcha działa na organizm, gdy ją spożywamy?
Matcha, czyli sproszkowana zielona herbata, w przeciwieństwie do klasycznych wersji naparu zawiera o wiele więcej cennych substancji prozdrowotnych. Rośliny przeznaczone do produkcji matchy na 2-4 tygodni przed zbiorem zostają osłonięte przed słońcem. Zebrane listki poddaje się działaniu pary wodnej, by zatrzymać wartości odżywcze, kolor i aromat, następnie suszy się i mieli. W ten sposób powstaje wyjątkowy proszek o pięknym kolorze, pełen wartościowych składników.
To Cię może też zainteresować
Takie są skutki spożywania matchy - lista
Matcha, czyli japońska zielona herbata w proszku ma wiele prozdrowotnych właściwości. Z niektórych z nich pewnie nawet nie zdawaliście sobie sprawy. W naszej galerii zebraliśmy listę zalet spożywania matchy. Sprawdź teraz:
