
Wiele czynników może przyczynić się do wypadania włosów, z których niektóre są genetyczne, a inne oparte na stylu życia.
Słaba kondycja włosów może być wynikiem niedoboru istotnych składników odżywczych takich jak witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe. Włosy zbudowane są m.in. z białka i składników mineralnych. Jeżeli brakuje ich w organizmie, włosy stają się cienkie i łamliwe, przerzedzają się i przedwcześnie wypadają.
Badania wykazały korelację między dietą, niedoborami witamin i minerałów a wypadaniem włosów.
Oto lista złych nawyków żywieniowych, które mogą powodować wypadanie włosów. To najczęściej wymieniają dietetycy. Zobacz to teraz w naszej galerii >>>>>

WYSOKI POZIOM RTĘCI
Według ekspertów, niektóre z najgorszych pokarmów na wypadanie włosów to tuńczyk, miecznik, rekin lub makrela królewska.
Ryby są pełne korzyści zdrowotnych. Tłuste ryby obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, poprawiają funkcje poznawcze - pamięć, koncentrację, uwagę a nawet pomagają w objawach depresji. I chociaż ryby mogą zdziałać cuda dla zdrowia, ważne jest, aby wiedzieć o potencjalnych zagrożeniach związanych ze spożywaniem zbyt dużej ilości niektórych rodzajów ryb. Wysoki poziom rtęci jest powiązany z wypadaniem włosów, a wymienione powyżej ryby mają wyższy poziom rtęci niż inne owoce morza.

OGRANICZENIE KALORII
Jeśli regularnie spożywasz za mało kalorii, wypadanie włosów może być jednym z efektów ubocznych. Niewystarczające spożycie kalorii i składników odżywczych w diecie może prowadzić do utraty włosów.
Każdy ma podstawową liczbę kalorii, których potrzebuje w ciągu dnia. Jeśli spożycie spadnie znacznie poniżej tego poziomu, można narazić niebezpieczeństwo wiele różnych układów organizmu. Drastyczne diety i inne formy restrykcyjnego ograniczenia jedzenia prowadzą do takich skutków ubocznych, jak wypadanie włosów. Może istnieć zatem związek między zużyciem energii a wypadaniem włosów.

NIEWYSTARCZAJĄCA ILOŚĆ BIAŁKA W DIECIE
Gdy spożycie kalorii jest zbyt niskie, aby zapewnić podstawowe funkcje i zapotrzebowanie na energię, prawdopodobnie spożycie białka jest również zbyt niskie. Białko może pomóc w naprawie, wzroście i utrzymaniu tkanek ciała, w tym włosów. Ten makroskładnik odżywczy odgrywa również rolę w utrzymaniu równowagi płynów i pH w organizmie.
Keratyna jest główną formą białka, która zapewnia włosom strukturę, a białko, które spożywasz w diecie, jest wykorzystywane do produkcji tej keratyny. Gdy spożycie białka w diecie jest zbyt niskie, aby wspierać wzrost włosów, możliwe jest, że jakość włosów jest obniżona, a utrata włosów jest bardziej prawdopodobna.