
Chociaż lekarze od lat biją na alarm, że jemy zbyt tłusto i nasza dieta jest uboga w warzywa i owoce, to nadal na wielu polskich stołach dominują potrawy mięsne i smażone. Sprawdź, jakie popularne dania kuchni polskiej mają destrukcyjny wpływ na zdrowie. Szczegóły w galerii.

Kotlet mielony.
Smażenie kotleta mielonego w głębokim tłuszczu zwiększa jego kaloryczność i sprawia, że jest on ciężkostrawny. Częste spożywanie kotletów mielonych przygotowanych w tradycyjny sposób, może znacząco podnieść poziom cholesterolu.

Kotlet schabowy.
Kotlet schabowy w tradycyjnym wydaniu to nie najlepszy pomysł, jeżeli chcesz utrzymać zdrową dietę. Jest wysokokaloryczny, ciężkostrawny i zawiera dużo kwasów tłuszczowych. Przeciętna porcja schabowego to około 450 kalorii.

Bigos.
Tradycyjny bigos jest potrawą wysoce kaloryczną. Zawiera tłuste mięso takie jak boczek czy kawałki kiełbasy. Zdrowotne właściwości kapusty w przeważającej mierze giną w czasie gotowania.