5 z 11

fot. pixabay.com
Flaki.
Flaki cechują się wysoką zawartością cholesterolu.
6 z 11

fot. pixabay.com
Golonka.
Golonka jest uznawana za niezbyt zdrową potrawę. Tłuszcz w golonce to w większości nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą podwyższać poziom cholesterolu we krwi.
7 z 11

fot. pixabay.com
Gulasz.
Kaloryczność gulaszu zależy od rodzaju mięsa, z jakiego został przygotowany, ale też od użytego tłuszczu. Najmniej kaloryczny jest gulasz wołowy (148 kcal/100 g), a najbardziej wieprzowy - 100 g dostarcza aż 266 kcal!
8 z 11

fot. pixabay.com
Pierogi.
Pierogi nie należą do najzdrowszych dań. Składają się z mąki, która zawiera dużo węglowodanów i skrobi. Ograniczyć powinno się zwłaszcza pierogi z mięsem oraz smażone na tłuszczu.