
Trzydziestka to granica wieku, po której przekroczeniu powinniśmy bardziej uważać na swoje nawyki żywieniowe. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem i zgrabną sylwetką, pewne produkty należy ograniczyć lub całkowicie wycofać z diety. Sprawdziliśmy, czego lepiej nie jeść po trzydziestce. W niektórych przypadkach możesz być zaskoczony! Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.

Sól
Po 30. roku życia należy zacząć ograniczać sól, ponieważ zwiększa się ryzyko nadciśnienia krwi i zawału serca. Dodatkowo sód powoduje zatrzymanie wody w skórze i może przyczynić się do powstawania zmarszczek. Przyczynia się również do rozwoju cukrzycy.

Alkohol
Zmniejsza się liczba nefronów w nerkach, które usuwają toksyny z układu krwionośnego, przez co skutki upojenia alkoholowego są znacznie bardziej odczuwalne.

Tłuszcze trans
Znajdziemy je przede wszystkim w daniach typu fast-food. Zdecydowanie podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę