
Cukier i słodycze
Choć nie powinno spożywać się ich w nadmiarze w każdym wieku, na szkodliwe ich skutki szczególnie narażone są osoby po 30-stce. Cukier przyspiesza starzenie skóry, przyczynia się do otyłości, zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i próchnicy zębów.
Co istotne - wpływa negatywnie na owulacje u kobiet, a także zmniejsza ruchliwość plemników u mężczyzn.

Czerwone mięso
O wiele trudniej się je trawi, zawiera dużo soli oraz znacznie więcej tłuszczu od mięsa białego. Podnosi poziom cholesterolu i zwiększa ryzyko chorób naczyniowych.

Biały chleb
Białe pieczywo jest wysokokaloryczne i ma wysoki indeks glikemiczny. Warto je ograniczyć.

Niektóre dania kuchni azjatyckiej
Szczególnie te bogate w sos sojowy, który zawiera szkodliwy dla zdrowia azotyn sodu. Należy szczególnie wystrzegać się go po obróbce cieplnej - np. przygotowaniu na grillu.