Takie produkty spożywcze mogą obniżyć ciśnienie krwi. Oto, co warto jeść przy nadciśnieniu [lista]
Wysokie ciśnienie krwi to jeden z głównych czynników ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych. Szacuje się, że w Polsce na nadciśnienie tętnicze choruje aż 12 milionów osób. To, co jemy, może wpływać na ciśnienie krwi. Powszechnie wiadomo, że niektóre produkty mogą podnosić ciśnienie krwi - tak działają między innymi produkty zawierające kofeinę lub duże ilości soli. Odpowiednio zbilansowana dieta może również pomóc uregulować nieprawidłowe ciśnienie tętnicze krwi. Okazuje się, że są takie produkty spożywcze, które mogą obniżać ciśnienie krwi. I chociaż nie zastąpią leków, to stanowią ważne wsparcie w leczeniu nadciśnienia.
Badania wykazały, że niektóre pokarmy mogą obniżać ciśnienie krwi. Oto konkretne produkty, które warto włączyć na stałe do diety i spożywać przynajmniej kilka razy w tygodniu, by obniżyć ciśnienie. Poznaj je teraz w naszej galerii >>>>>