- Warzywa stają się droższe od mięsa. Papryka kosztuje nawet 25 zł - mówi jedna z ekspedientek w markecie znanej polskiej sieci w Kujawsko-Pomorskiem.
Sprawdzamy czy można na warzywach zaoszczędzić np. kupując je na targowisku. Okazuje się, że są już krajowe tegoroczne warzywa. Za kilogram tych pierwszych polskich malinowych pomidorów trzeba zapłacić 22-24 zł. Importowane kosztują około 15 zł.
W ciągu miesiąca staniały o połowę ogórki. Teraz kupimy je za 10-12 zł za kg. Na targowisku nadal można kupić krajowe warzywa i owoce z jesiennych zbiorów - ziemniaki, buraki, marchew, seler, kapusta, cebula. Mamy spory wybór polskich jabłek i gruszek. Pojawiają się też nowalijki - kapusta, szparagi, szczaw, szpinak.
Takie są ceny warzyw i owoców mocno na targowiskach - ceny
Jeśli mamy warunki do przechowywania i rzeczywiście dużo jemy warzyw, to warto kupować je na worki (5-10 kg). Tak wychodzi najtaniej. Wówczas na ziemniakach czy cebuli można zaoszczędzić nawet 50 procent, w porównaniu do regularnej ceny w markecie. Korzystne są też ceny jabłek na targowisku, za które zapłacimy również 1/2 "marketowej ceny regularnej".
Zobacz ceny warzyw i owoców na targowisku w Kujawsko-Pomorskiem - szczegóły w galerii
