
Zasadotwórczy skład mineralny ziemniaków (potas, wapń, magnez) neutralizuje zakwaszające działanie przetworów zbożowych, mięsa i ryb.

Najzdrowsze są ziemniaki pieczone i gotowane w skórce. Do gotowania wybieraj bulwy podobnej wielkości, dobrze je wyszoruj i wrzucaj do osolonego wrzątku. Ugotowane ziemniaki spożywane na zimno (np. w sałatkach) mają mniej kalorii.

Jak sprawdzić na jaką potrawę nadaje się ziemniak? Możesz wykonać szybki test! Potrzyj o siebie połówki przekrojonego ziemniaka. Jeśli miąższ wyraźnie się klei – jest dobry na kopytka, pyzy lub purée (to typ kulinarny C). Jeśli pojawi się woda – ziemniak nadaje się na frytki i sałatki (typ A lub AB).

Zaletą ziemniaka jest mnogość potraw, które można ugotować z ziemniaka. - Są podstawą kreatywności młodych ludzi - zauważa stowarzyszenie Polski Ziemniak.