
- Jeśli chodzi o wpływ soku z ziemniaka na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, to nasze odkrycie jest przełomowe - podkreśla dr inż. Przemysław Kowalczewski, autor kilkunastu publikacji i kilku patentów poświęconych aktywności biologicznej soku z ziemniaka. - Uważamy, że w przyszłości można by wykorzystać składniki soku do skonstruowania preparatu leczniczego lub suplementu diety łagodzącego stany zapalne jelit. Byłby to ratunek dla dużej grupy pacjentów, którzy dziś ze względu na swój stan mają bardzo ubogą, deficytową dietę, a nierzadko muszą być leczeni operacyjnie; np. wycina im się fragmenty jelita grubego, co na zawsze pogarsza jakość ich życia.
Ziemniaki mają znacznie więcej zalet. Jakie? Sprawdźcie w naszej galerii.

Wbrew panującej opinii, bulwy ziemniaka są niskokaloryczne i nie są tuczące. Wartość kaloryczna ziemniaka jest niska (69–85 kcal) i porównywalna z wartością energetyczną czereśni (61 kcal na 100 g) lub winogron (69 kcal na 100 g), a przy tym jest 4–5-krotnie niższa niż wartość energetyczna ryżu i kasz (średnio ok. 340 kcal).

W Biesiekierzu k. Koszalina znajduje się największy na świecie pomnik ziemniaka o wysokości 9 metrów.

Spożycie 200 g porcji ziemniaków pokrywa 50 proc. dziennego zapotrzebowania (70 mg na osobę) na witaminę C oraz 40 proc. na potas.