
Ile grzybów jeść, by nie dać się chorobom? Takie są dla organizmu skutki jedzenia grzybów. Oto lista dla osób, które lubią i jedzą grzyby >>>

Właściwości grzybów - to cię zaskoczy
Grzyby posiadają zaskakująco wysoką gęstość odżywczą. Na liście ANDI, która określa gęstość odżywczą produktu, zajmują one wysokie miejsce deklasując takie produkty jak cukinia, sałata lodowa, pomidor czy truskawki.
W zależności od gatunku zawierają około 70%-90% wody, a sucha masa to głównie białka, w skład których wchodzą prawie wszystkie aminokwasy (w tym egzogenne).
Zawierają dużą ilość witamin (witamina A, witaminy z grupy B :B1, B2, B3, B9, B12, oraz witaminę C, D i E) oraz minerałów, głównie potasu, fosforu, wapnia i magnezu, a także naturalny, silny antybiotyk, aby zwalczać inwazje bakterii. (Penicylina, streptomycyna i tetracyklina pochodzą właśnie z ekstraktu grzybów).

Grzyby wzmocnią twój układ odpornościowy
Grzyby są sposobem na super odporność, ponieważ zawierają złożone substancje o silnym działaniu przeciw bakteryjnym, przeciwwirusowym, antyalergicznym, przeciwnowotworowym, immunomodulującym, przeciwzapalnym i przeciwmiażdżycowym.
Regularne spożywanie grzybów może wzmocnić układ odpornościowy przy jednoczesnym zmniejszeniu nadmiernego stanu zapalnego.
Brzmi bardzo niewiarygodnie, jednak grzyby są w stanie znacznie wzmocnić system immunologiczny i chronić przed wieloma chorobami.

Grzyby przyczyniają się do obniżenia cholesterolu
Jedzenie grzybów to także jeden z naturalnych sposobów na obniżenie cholesterolu.
Wiele gatunków grzybów jadalnych wspiera organizm w obniżeniu poziomu LDL, czyli złego cholesterolu. Grzyby posiadają organiczne związki chemiczne sterole, które dbają o odpowiedni poziom dobrego cholesterolu HDL, obniżając przy tym poziom złego cholesterolu.