
Grzyby są niskokaloryczne, zadbają o twoją smukłą sylwetkę
Grzyby wspierają również smukłą sylwetkę. Są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, w tym chityny, która jest składnikiem wielu suplementów na odchudzanie.
Ponadto grzyby są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B takich jak ryboflawina, niacyna i kwas pantotenowy, które pomagają zamienić składniki pokarmowe na energię.

Spożywanie grzybów poprawia funkcjonowanie mózgu
Dodatkowo spożywanie grzybów stymuluje układ nerwowy i poprawia funkcjonowanie mózgu.

Jedzenie grzybów to niższe ryzyko zachorowania na raka
Większe spożycie grzybów to również niższe ryzyko zachorowania na raka! Nawet o 45%!
Potwierdza to badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Pennsylvania State i opublikowane w 2021r. na łamach magazynu Advances in Nutrition.
Wielu ekspertów na świecie zajmujących się mikologią uważa, że grzyby posiadają kombinację aktywnych związków, które są w stanie skutecznie walczyć z komórkami rakowymi. To przyszłość terapii antynowotworowych.

Grzyby dostarczają witaminę D
Nasz organizm wytwarza witaminę D w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Okazuje się jednak, że to samo robią grzyby. Jedząc grzyby dostarczamy do organizmu witaminę D.