
Fakt 2: 1 szklanka
Wśród codziennych 5 porcji warzyw i owoców mogą się także znaleźć soki – ok. 200 ml może stanowić jedną porcję dziennie. To wartościowy ekwiwalent owoców i warzyw, ponieważ ma niemal identyczne wartości odżywcze, co one. Dotyczy to także soków dostępnych w sklepach – zgodnie z prawem1, jeśli na opakowaniu widnieje napis „sok”, produkt ten nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników czy aromatów.

W sokach znajdziemy, np. prowitaminę A – szklanka soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten, który dobrze wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zaś w 200 ml soku jabłkowego znajdziemy do 100 g polifenoli, które wykazują działanie antynowotworowe i opóźniają proces starzenia się komórek.

Fakt 3: 0 g
Okrągłe 0 g – dokładnie tyle cukru dodaje się do soku owocowego podczas jego produkcji. Warto o tym przypomnieć, bo błędne przekonanie o dosładzaniu soków wciąż funkcjonuje. Tymczasem zgodnie z przepisami soki owocowe mogą zawierać wyłącznie naturalne cukry, obecne w samych owocach. Właśnie dlatego niektóre z nich są słodkie – za ich słodycz odpowiada natura, a nie cukier dodany czy inne substancje słodzące

Fakt 4: 3 razy
Oprócz licznych innych zalet, pomidory stanowią bogate źródło likopenu, czyli substancji, która zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty. Właśnie dlatego panowie powinni często sięgać po te owoce, a jeszcze częściej po sok z pomidorów.