
Poranek bez kawy? Dla wielu osób to nie do pomyślenia. Kawę pijemy nie tylko ze względu na jej walory pobudzające, ale także po prostu ze względu na dobry smak. Kawa to jeden z najczęściej wypijanych napoi nie tylko w Polsce, ale także na świecie. Ale żeby kawa zachowała swoje właściwości, należy ją właściwie przygotować. Zobacz, jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy >>

Wciąż niestety pokutuje przekonanie, że kawa jest szkodliwa, picie kawy uzależnia i wyjaławia organizm. Nic bardziej mylnego. Kawa ma wiele prozdrowotnych właściwości:
-przeciwstarzeniowe,
-przeciwnowotworowe,
-poprawia pamięć i koncentrację,
-długofalowo zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera.
-ma także bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Jakość wody - zbyt twarda lub zbyt miękka woda
Jeśli kawa po zaparzeniu jest zbyt kwaśna, może to oznaczać, że woda jest zbyt miękka. Natomiast gdy woda jest zbyt twarda, kawa będzie miała mniej aromatu – wówczas trzeba wydłużyć czas parzenia. Twardość wody można zmniejszyć używając dzbanków do filtrowania.
Jakość wody to podstawa.

Nie używaj młynków udarowych
Jeśli sam mielisz ziarna do zaparzenia kawy, rób to krótko przed przygotowywaniem napoju i nie korzystaj z młynków udarowych, które podgrzewają kawę, przez co traci ona aromat.