Poranek bez kawy? Dla wielu osób to nie do pomyślenia. Kawę pijemy nie tylko ze względu na jej walory pobudzające, ale także po prostu ze względu na dobry smak.
Najpopularniejsze odmiany kawy to Arabica i Robusta. Arabica ma delikatniejszy smak, jest bardzo aromatyczna i można wczuć w niej posmak czekoladowy lub korzenny. Robusta z kolei jest bardziej kwaskowata. Najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy jest kofeina.
Kawę pozyskuje się z pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców (Coffea) uprawianych w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej. Pestki brązowieją w procesie suszenia i prażenia. Z palonych i zmielonych ziaren robi zaparza się napój - kawę. Każdego dnia na całym świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie (na jednego mieszkańca) odnotowuje się w Skandynawii - około 10 kg rocznie. W Polsce to ok. 2-3 kg.
Kawa - jakie ma właściwości? Czy jest zdrowa?
Wciąż niestety pokutuje przekonanie, że kawa jest szkodliwa, picie kawy uzależnia i wyjaławia organizm. Nic bardziej mylnego. Kawa ma wiele prozdrowotnych właściwości:
- przeciwstarzeniowe,
- przeciwnowotworowe,
- poprawia pamięć i koncentrację,
- długofalowo zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera.
- Kawa ma także bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Takie są najczęstsze błędy przy parzeniu kawy. Kawa traci wtedy walory zdrowotne i smak
Twoja poranna kawa nie smakuje zbyt dobrze? Prawdopodobnie popełniasz proste błędy przy jej przygotowywaniu. Parzenie kawy to prawdziwa sztuka, ale wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by uzyskać pyszny, aromatyczny napój. Zobacz, jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy - szczegóły w poniższej galerii.
