Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są najczęstsze błędy przy parzeniu kawy. Kawa traci wtedy walory zdrowotne i smakowe!

k@s
Poranek bez kawy? Dla wielu osób to nie do pomyślenia. Kawę pijemy nie tylko ze względu na jej walory pobudzające, ale także po prostu ze względu na dobry smak. Kawa to jeden z najczęściej wypijanych napoi nie tylko w Polsce, ale także na świecie. Ale żeby kawa zachowała swoje właściwości, należy ją właściwie przygotować. Zobacz, jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy >>
Poranek bez kawy? Dla wielu osób to nie do pomyślenia. Kawę pijemy nie tylko ze względu na jej walory pobudzające, ale także po prostu ze względu na dobry smak. Kawa to jeden z najczęściej wypijanych napoi nie tylko w Polsce, ale także na świecie. Ale żeby kawa zachowała swoje właściwości, należy ją właściwie przygotować. Zobacz, jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy >>unsplash.com
Kawa to jeden z najczęściej wypijanych napoi nie tylko w Polsce, ale także na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Kawa pobudza i dodaje energii. Ale żeby kawa zachowała swoje właściwości, należy ją właściwie przygotować. Zobacz, jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy.

Poranek bez kawy? Dla wielu osób to nie do pomyślenia. Kawę pijemy nie tylko ze względu na jej walory pobudzające, ale także po prostu ze względu na dobry smak.

Najpopularniejsze odmiany kawy to Arabica i Robusta. Arabica ma delikatniejszy smak, jest bardzo aromatyczna i można wczuć w niej posmak czekoladowy lub korzenny. Robusta z kolei jest bardziej kwaskowata. Najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy jest kofeina.

Kawę pozyskuje się z pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców (Coffea) uprawianych w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej. Pestki brązowieją w procesie suszenia i prażenia. Z palonych i zmielonych ziaren robi zaparza się napój - kawę. Każdego dnia na całym świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie (na jednego mieszkańca) odnotowuje się w Skandynawii - około 10 kg rocznie. W Polsce to ok. 2-3 kg.

Kawa - jakie ma właściwości? Czy jest zdrowa?

Wciąż niestety pokutuje przekonanie, że kawa jest szkodliwa, picie kawy uzależnia i wyjaławia organizm. Nic bardziej mylnego. Kawa ma wiele prozdrowotnych właściwości:

  • przeciwstarzeniowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • długofalowo zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera.
  • Kawa ma także bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Takie są najczęstsze błędy przy parzeniu kawy. Kawa traci wtedy walory zdrowotne i smak

Twoja poranna kawa nie smakuje zbyt dobrze? Prawdopodobnie popełniasz proste błędy przy jej przygotowywaniu. Parzenie kawy to prawdziwa sztuka, ale wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by uzyskać pyszny, aromatyczny napój. Zobacz, jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy - szczegóły w poniższej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska