
Dobierz odpowiedni stopień zmielenia ziaren
Przez za grubo zmieloną kawę woda przepływa i nie wydobywa z niej całości aromatu. A gdy zmielisz kawę zbyt drobno, woda nie może przecisnąć się przez kawowe drobiny i przepala ją – napój staje się wówczas kwaśny i gorzki.

Odpowiedni czas parzenia kawy
Ogólna zasada jest taka, że im dłużej trwa przygotowanie kawy, tym większa powinna być grubość mielenia ziaren. Długo parzona kawa z drobnych cząsteczek ziaren będzie gorzka, a z kolei krótko parzona kawa grubo zmielona będzie kwaśna.

Jeśli twoja ulubiona kawa to taka po turecku (tak zwana zalewajka, z fusami) to wybierz grubo mielone ziarna kawy. Dzięki temu podczas zaparzania wydobędziesz doskonały smak z mniejszą goryczą niż w przypadku drobniej zmielonych ziaren.

Temperatura wody do parzenia kawy
Kawy nie parzymy wrzątkiem! Najlepsza temperatura do parzenia kawy to 95 stopni! Nim zalejesz kawę, odczekaj kilka minut od zagotowania wody, aż przestygnie.