
Źle dobrany typ kawy
Jednak kawa będzie dobrze smakowała sama, inna z mlekiem, jeszcze inna z likierem, przyprawami czy innymi dodatkami. Ważne, by dobierać kawę zgodnie z przeznaczeniem. Jeśli lubisz espresso – kup kawę przeznaczoną do espresso. Jeśli wolisz kawy mleczne, np. cappuccino - wybierz kawę tak właśnie opisaną.

Jakość kawy ma ogromne znaczenie
Oczywiste jest, że z tanich, słabej jakości ziaren nie będzie dobrej kawy. Nie musisz od razu wydawać kroci na kawę z najwyższej półki, ale jednak warto dołożyć parę złotych i kupić dobrą kawę - mieloną lub w ziarnach. Od razu zauważysz różnicę w smaku.

Przechowywanie kawy
Najlepiej przechowywać kawę w szczelnie zamkniętym opakowaniu, żeby nie zwilgotniała, w suchym, zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Świeżość kawy
Im świeższa, tym lepsza. Najlepiej mielić samemu, tuż przed przygotowywaniem napoju, jeśli jednak kupujesz kawę już zmieloną, koniecznie zwróć uwagę na datę ważności i palenia ziaren. Zmielone ziarna dość szybko wietrzeją, tracąc w ten sposób większość aromatu. Najlepiej kupować kawę ze sprawdzonych źródeł, świeżo paloną.