
Takie popełniamy błędy przy parzeniu kawy
Twoja poranna kawa nie smakuje zbyt dobrze? Parzenie kawy to prawdziwa sztuka! Prawdopodobnie popełniasz proste błędy przy jej przygotowywaniu.
Takie są najczęstsze błędy przy parzeniu kawy. Kawa traci wówczas smak ►

Odpowiedni typ kawy
Jedna kawa będzie dobrze smakowała sama, inna z mlekiem, jeszcze inna z likierem, przyprawami czy innymi dodatkami. Ważne, by dobierać kawę zgodnie z przeznaczeniem. Jeśli lubisz espresso – kup kawę przeznaczoną do espresso. Jeśli wolisz kawy mleczne, np. cappuccino - wybierz kawę tak właśnie opisaną. Przetestuj różne kawy - w końcu trafisz na taką, która będzie ci najlepiej smakować.

Jakość ziaren kawy
Oczywiste jest, że z tanich, słabej jakości ziaren nie będzie dobrej kawy. Nie musisz od razu wydawać kroci na kawę z najwyższej półki, ale jednak warto dołożyć parę złotych i kupić dobrą kawę - mieloną lub w ziarnach. Od razu zauważysz różnicę w smaku.

Świeżość i przechowywanie kawy
Im świeższa, tym lepsza. Najlepiej mielić samemu, tuż przed przygotowywaniem napoju, jeśli jednak kupujesz kawę już zmieloną, koniecznie zwróć uwagę na datę ważności i palenia ziaren. Zmielone ziarna dość szybko wietrzeją, tracąc w ten sposób większość aromatu. Najlepiej kupować kawę ze sprawdzonych źródeł, świeżo paloną.
Kawę najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, żeby nie zwilgotniała, w suchym, zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej.