
Odpowiedni stopień zmielenia ziaren
Przez za grubo zmieloną kawę woda przepływa i nie wydobywa z niej całości aromatu. Zaś przy zbyt drobno zmielonej kawie, woda nie może przecisnąć się przez kawowe drobiny i przepala kawę – napój staje się kwaśny i gorzki.

Nie używaj młynków udarowych
Jeśli sam mielisz ziarna do zaparzenia kawy, rób to krótko przed przygotowywaniem napoju i nie korzystaj z młynków udarowych, które podgrzewają kawę, przez co traci ona aromat.

Twardość i jakość wody
Jeśli kawa po zaparzeniu jest zbyt kwaśna, może to oznaczać, że woda jest zbyt miękka. Natomiast gdy woda jest zbyt twarda, kawa będzie miała mniej aromatu – wówczas trzeba wydłużyć czas parzenia. Twardość wody można zmniejszyć używając dzbanków do filtrowania.

Temperatura wody
Ekspres sam reguluje temperaturę wody. Jednak jeśli pijesz kawę po turecku, pamiętaj - kawy nie parzymy wrzątkiem! Najlepsza temperatura do parzenia kawy to 95 stopni! Nim zalejesz kawę, odczekaj kilka minut od zagotowania wody, aż przestygnie.