Ile kawy piją Polacy?
Przeciętnie statystyczny Polak wypija rocznie około 96 litrów kawy,. To około 2,5 kg ziaren kawy. To nas plasuje na 11 miejscu na świecie pod względem spożycia kawy. Na pierwszym miejscu jest Finlandia (12 kg kawy rocznie na osobę), na drugim - Norwegia (10 kg), a podium zamyka Islandia (9 kg kawy na osobę rocznie).
Około 85 proc. Polaków codziennie wypija przynajmniej jedną filiżankę kawy. A wielu miłośników tego napoju nie poprzestaje na jednej filiżance. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Niektórzy piją kawę ze względu na jej pobudzające właściwości, a inni po prostu lubią smak tego napoju.
Kawa - co to za roślina?
Kawę pozyskuje się z pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców (Coffea) uprawianych w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej. Pestki brązowieją w procesie suszenia i prażenia. Z palonych i zmielonych ziaren robi zaparza się napój - kawę.
Najpopularniejsze odmiany kawy to Arabica i Robusta. Arabica ma delikatniejszy smak, jest bardzo aromatyczna, z korzenno-czekoladowym posmakiem. Robusta jest bardziej kwaskowata. Najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy jest kofeina.
Kawa - jakie ma właściwości? Czy jest zdrowa?
Wciąż dość powszechny jest mit, że kawa jest szkodliwa i wyjaławia organizm. W rzeczywistości kawa wykazuje wiele działań prozdrowotnych: działa przeciwstarzeniowo, przeciwnowotworowo (badania wskazują, że kawa może zapobiegać nowotworowi jelita grubego), poprawia pamięć i koncentrację, długofalowo zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera, zawiera też niewielkie ilości witamin i minerałów.
Jaka kawa zdrowsza - po turecku czy z ekspresu?
Obydwa rodzaje kawy (a właściwie sposoby jej zaparzania) mają swoich zagorzałych zwolenników. Kawa z ekspresu, zaparzana z fusami czy z kawiarki smakuje inaczej. A która jest najzdrowsza? Według badań kawa zawiera związki, które zwiększają poziom cholesterolu we krwi. Można z tym sobie poradzić przepuszczając kawę przez zwykły papierowy filtr. Taki zabieg zmniejsza zawartość tych szkodliwych substancji nawet kilkadziesiąt razy! Tak więc najzdrowsza jest kawa przefiltrowana (przez papierowy filtr), potem kawa rozpuszczalna. Najgorzej wypadła kawa po turecku oraz espresso.
Takie są najczęstsze błędy przy parzeniu kawy
Aby kawa zachowała swoje właściwości zdrowotne i walory smakowe, należy ją właściwie przygotować. Zobacz, jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy.
Zobacz także to:
► Paznokcie na wiosnę 2024. Te kolory to najmodniejszy trend w manicure w tym sezonie - zdjęcia
► Te urządzenia w domu pożerają najwięcej prądu - tabela 2024. Tyle kosztuje korzystanie z tych sprzętów
