Takie są najgorsze dodatki do koktajli i smoothie. Tych składników nie dodawaj, jeśli nie chcesz utyć [lista]
BEZTŁUSZCZOWY LUB NISKOTŁUSXZCZOWY JOGURT SMAKOWY
Jednym ze składników najczęściej dodawanych do koktajli i smoothie jest jogurt. Sprawia on, że smoothie zyskuje pyszną, kremową konsystencję. Wiele jogurtów zwykłych, zwłaszcza jogurtów greckich lub islandzkich, zawiera dużo białka i bardzo mało cukru. Dzięki temu smoothie wzbogaci się w składniki odżywcze i pomoże zachować uczucie sytości na dłużej.
Jednak koktajl może szybko zamienić się w bombę kaloryczną pełną cukru, jeśli wybierze się niewłaściwy jogurt. Większość jogurtów smakowych zawiera dodany cukier. Często te jogurty, na których pojawia się hasło "beztłuszczowe" lub "niskotłuszczowe", mogą zawierać jeszcze więcej cukru, aby zrekompensować brak tłuszczu.
Koktajl zwykle zawiera cukier z owoców, mleka czy masła orzechowego, dlatego lepiej wybrać jogurt o niskiej zawartości cukru i wysokiej zawartości białka.