
Oto najgorsze dodatki do koktajli i smoothie. Tego lepiej nie wrzucać do blendera, jeśli nie chcesz utyć.
Poznaj teraz listę najgorszych składników, które można dodać do koktajlu - zajrzyj do naszej galerii >>>>>

BEZTŁUSZCZOWY LUB NISKOTŁUSXZCZOWY JOGURT SMAKOWY
Jednym ze składników najczęściej dodawanych do koktajli i smoothie jest jogurt. Sprawia on, że smoothie zyskuje pyszną, kremową konsystencję. Wiele jogurtów zwykłych, zwłaszcza jogurtów greckich lub islandzkich, zawiera dużo białka i bardzo mało cukru. Dzięki temu smoothie wzbogaci się w składniki odżywcze i pomoże zachować uczucie sytości na dłużej.
Jednak koktajl może szybko zamienić się w bombę kaloryczną pełną cukru, jeśli wybierze się niewłaściwy jogurt. Większość jogurtów smakowych zawiera dodany cukier. Często te jogurty, na których pojawia się hasło "beztłuszczowe" lub "niskotłuszczowe", mogą zawierać jeszcze więcej cukru, aby zrekompensować brak tłuszczu.
Koktajl zwykle zawiera cukier z owoców, mleka czy masła orzechowego, dlatego lepiej wybrać jogurt o niskiej zawartości cukru i wysokiej zawartości białka.

OWOCE Z PUSZKI
Owoce w puszkach mogą wydawać się najszybszą, najtańszą i najwygodniejszą opcją przy robieniu smoothie, ale większość z nich pływa w syropie, który jest pełen cukru. Lepiej wykorzystać świeże owoce z naturalnym cukrem. Jeszcze lepszą opcją są mrożone owoce, ponieważ zachowują wartość odżywczą, nie psują się tak szybko i nadają koktajlowi bardziej kremową konsystencję.

LODY
Dodanie ulubionych lodów lub mrożonego jogurtu, by koktajl był słodki i kremowy, może być kuszące. Jednak zdrowy koktajl zmieni się w koktajl mleczny w stylu deseru - bez dodatkowych wartości odżywczych i pełnego cukru.
Aby zyskać pyszną, kremową konsystencję, zamiast ulubionych lodów weź niskosłodzony, wysokobiałkowy jogurt i zamroź go wcześniej! Uzyskasz pożądaną konsystencję, dodając jednocześnie zastrzyk składników odżywczych.