
Niezależnie od tego, czy ból stawów związany jest z zapaleniem stawów, rygorystyczną aktywnością czy wiekiem, wybory żywieniowe mogą wpłynąć na ból.
Okazuje się, że istnieje grupa najlepszych produktów spożywczych, które pomagają złagodzić bóle stawów. Niektóre produkty zawierają unikalne czynniki, które mogą złagodzić ból stawów a także zapewnić mnóstwo innych korzyści zdrowotnych.
Zdaniem ekspertów istnieją produkty spożywcze, które skutecznie pomagają w leczeniu niektórych dolegliwości. Jakie produkty spożywcze mogą zmniejszyć bóle stawów? Co należy włączyć do diety, jeśli pojawiają się bóle stawów?
Sprawdź, które popularne produkty spożywcze mogą łagodzić bóle stawów. Zobacz w galerii >>>>>

ŁOSOŚ WĘDZONY NA BÓLE STAWÓW
Jest kilka powodów, dla których warto dodać łososia wędzonego do śniadania. Przede wszystkim wędzony łosoś zawiera zdrowy tłuszcz omega-3, który odgrywa w organizmie główną rolę przeciwzapalną, w tym zmniejsza stan zapalny, który może wystąpić w stawach.
Kilka gram wędzonego łososia na grzance pełnoziarnistej to łatwy sposób na delektowanie się tym jedzeniem działającym przeciwzapalnie.

BROKUŁY NA BÓLE STAWÓW
Brokuły warto dodać do swojej codziennej diety już od śniadania. Brokuły i inne warzywa z rodziny krzyżowych, takie jak kalafior i brukselka, zawierają związek, który pomaga blokować enzym prowadzący do zapalenia i bólu stawów.
Wraz ze związkiem przeciwzapalnym, warzywa kapustne są pełne przeciwutleniaczy i błonnika, co czyni je doskonałym dodatkiem do każdego posiłku. Na śniadanie można dodać posiekane brokuły do jajecznicy lub połączyć w zielonym koktajlu ze szpinakiem, bananem czy sokiem pomarańczowym.

KURKUMA NA BÓLE STAWÓW
Kurkuma znana jest z intensywnego żółtego zabarwienia a także z właściwości przeciwzapalnych, które mogą zmniejszyć ból stawów. Uważa się nawet, że kurkuma poprawia pamięć i zmniejsza ryzyko chorób serca.
Świeżą kurkumę może dodać do koktajlu, a mielona kurkuma może stanowić uzupełnienie większości pikantnych dań. Warto posypać kurkumą tosty z awokado lub dodać do jogurtu greckiego z orzechami i owocami.