1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Niezależnie od tego, czy ból stawów związany jest z...
fot. pixabay.com

Niezależnie od tego, czy ból stawów związany jest z zapaleniem stawów, rygorystyczną aktywnością czy wiekiem, wybory żywieniowe mogą wpłynąć na ból.

Okazuje się, że istnieje grupa najlepszych produktów spożywczych, które pomagają złagodzić bóle stawów. Niektóre produkty zawierają unikalne czynniki, które mogą złagodzić ból stawów a także zapewnić mnóstwo innych korzyści zdrowotnych.

Zdaniem ekspertów istnieją produkty spożywcze, które skutecznie pomagają w leczeniu niektórych dolegliwości. Jakie produkty spożywcze mogą zmniejszyć bóle stawów? Co należy włączyć do diety, jeśli pojawiają się bóle stawów?

Sprawdź, które popularne produkty spożywcze mogą łagodzić bóle stawów. Zobacz w galerii >>>>>

2 z 7
Jest kilka powodów, dla których warto dodać łososia...
fot. pixabay.com

ŁOSOŚ WĘDZONY NA BÓLE STAWÓW

Jest kilka powodów, dla których warto dodać łososia wędzonego do śniadania. Przede wszystkim wędzony łosoś zawiera zdrowy tłuszcz omega-3, który odgrywa w organizmie główną rolę przeciwzapalną, w tym zmniejsza stan zapalny, który może wystąpić w stawach.

Kilka gram wędzonego łososia na grzance pełnoziarnistej to łatwy sposób na delektowanie się tym jedzeniem działającym przeciwzapalnie.

3 z 7
Brokuły warto dodać do swojej codziennej diety już od...
fot. pixabay.com

BROKUŁY NA BÓLE STAWÓW

Brokuły warto dodać do swojej codziennej diety już od śniadania. Brokuły i inne warzywa z rodziny krzyżowych, takie jak kalafior i brukselka, zawierają związek, który pomaga blokować enzym prowadzący do zapalenia i bólu stawów.

Wraz ze związkiem przeciwzapalnym, warzywa kapustne są pełne przeciwutleniaczy i błonnika, co czyni je doskonałym dodatkiem do każdego posiłku. Na śniadanie można dodać posiekane brokuły do ​​jajecznicy lub połączyć w zielonym koktajlu ze szpinakiem, bananem czy sokiem pomarańczowym.

4 z 7
Kurkuma znana jest z intensywnego żółtego zabarwienia a...
fot. pixabay.com

KURKUMA NA BÓLE STAWÓW

Kurkuma znana jest z intensywnego żółtego zabarwienia a także z właściwości przeciwzapalnych, które mogą zmniejszyć ból stawów. Uważa się nawet, że kurkuma poprawia pamięć i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Świeżą kurkumę może dodać do koktajlu, a mielona kurkuma może stanowić uzupełnienie większości pikantnych dań. Warto posypać kurkumą tosty z awokado lub dodać do jogurtu greckiego z orzechami i owocami.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz  zdjęcia z meczu i trybun

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz zdjęcia z meczu i trybun

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Zobacz również

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy