9 z 32

fot. PIXABAY
Sezonowe skarby natury - czerwiec: młoda czerwona kapusta
Dzięki swojej wszechstronności, warzywa kapustne są popularnym składnikiem wielu potraw. Mogą być jedzone na surowo, gotowane, duszone, fermentowane czy pieczone, a ich wyrazisty smak dodaje charakteru wielu daniom, od prostych sałatek po złożone dania główne. P
10 z 32

fot. PIXABAY
Sezonowe skarby natury - czerwiec: młoda biała kapusta
Ponadto, niektóre warzywa kapustne, takie jak kapusta kiszona, są znane ze swoich prozdrowotnych właściwości probiotycznych.
11 z 32

fot. PIXABAY
Sezonowe skarby natury - czerwiec: młoda pietruszka
Warzywa korzeniowe i cebulowe są fundamentem wielu kuchni na całym świecie.
12 z 32

fot. PIXABAY
Sezonowe skarby natury - czerwiec: rzodkiewka
Do warzyw korzeniowych należą m.in. marchew, pietruszka, buraki, rzodkiewki, a także ziemniaki. Warzywa cebulowe obejmują cebulę, czosnek, por, szalotki oraz dymkę.