5 z 32

fot. PIXABAY
Sezonowe skarby natury - czerwiec: rukola
Do warzyw liściowych, w które warto zaopatrywać się w czerwcu, należą także: szczaw oraz rukiew wodna.
6 z 32

fot. PIXABAY
Sezonowe skarby natury - czerwiec: kalafior
Warzywa kapustne są nieodłącznym elementem wielu diet i kuchni na całym świecie. Do grupy tej należą różne odmiany kapusty, takie jak biała, czerwona, pekińska, brukselka, kalafior, brokuły oraz kalarepa.
7 z 32

fot. PIXABAY
Sezonowe skarby natury - czerwiec: kalarepa
Charakteryzują się one wysoką zawartością błonnika, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego, a także dostarczają wielu istotnych składników odżywczych, w tym witamin C, K, E, A oraz złożonych witamin B.
8 z 32

fot. PIXABAY
Sezonowe skarby natury - czerwiec: brokuł
Warzywa kapustne są również bogatym źródłem minerałów, takich jak potas, wapń i magnez.