Arbuz to bardzo duży owoc winorośli, który rośnie na ziemi. Ma twardą, niejadalną skórkę w zielone paski.
Obecnie na świecie istnieje ponad 1200 odmian arbuzów, hodowane są one w ponad 100 krajach. Mimo iż arbuz zawiera niewiele kalorii, osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać tej przekąski. Miąższ z arbuza charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym.
Koniecznie przeczytaj:To się dzieje z organizmem, gdy jesz truskawki. Wiemy, jakie osoby muszą włączyć truskawki do diety
Arbuz zawiera około 92% wody i 6% cukru, pozostałą część stanowią inne składniki odżywcze:
- białko,
- błonnik,
- witaminy
- minerały.
Arbuzy są bogate w witaminę A, E i witaminy z grupy B. W miąższu znajduje się potas, miedź, żelazo, mangan, magnez, cynk oraz niewielka ilość sodu.
Z pestek arbuza pozyskuje się olej.
To się dzieje z organizmem gdy jemy arbuzy
Spożywanie odpowiedniej ilości płynów - w tym owoców bogatych w wodę - wspomaga krążenie, zdrowie skóry i trawienie. Pomaga również regulować temperaturę ciała, funkcjonowanie narządów i stawów, metabolizm, apetyt i eliminację odpadów. W poniższej galerii zobaczcie skutki jedzenia arbuzów.