
Banany mają wiele prozdrowotnych właściwości. To przede wszystkim skarbnica potasu. Banany są też cennym źródłem witamin: C, B6, A, E i K. Zawierają także magnez, wapń, jod i fosfor.
Banany są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Można je wykorzystać w kuchni do przygotowania wielu smacznych potraw - ciast, deserów, lodów, koktajli.
Banany pomogą także w przypadku biegunki, wspomogą w odchudzaniu, a nawet będą przydatne tym, którzy wcześniej przesadzili z alkoholem.
Jak działają na organizm banany? Jakie korzyści daje jedzenie bananów? Zobacz teraz w naszej galerii >>

Najczęściej kupujemy słodkie, żółte banany. Ale są też odmiany mączyste przeznaczone przede wszystkim do obróbki kulinarnej – głównie do gotowania. Często kwalifikowane są jako warzywo z uwagi na wysoką zawartość skrobi, podobnie jak w ziemniakach. Odmiany te zawierają więcej prowitaminy A (beta-karoten) w porównaniu do odmian deserowych.

Słyszałeś o tym, że w końcówkach bananów może znajdować się jad węża albo lamblie, takie pasożyty? Nie wierz w to. To mit. Dłuższa końcówka owocu jest pozostałością po szypułce, a krótszy koniec to pozostałość po szyjce słupka kwiatu.

Banany uratują też tych, którzy przesadzili z alkoholem - ulgę przyniesie koktajl na bazie tego owocu z dodatkiem mleka i miodu. Również dla palaczy banany mogą być pomocne w rozstaniu się z nałogiem oraz łagodząc na jakiś czas głód nikotynowy.