Spis treści
Banan to jadalny owoc tropikalny, co ciekawe, z botanicznego punktu widzenia jest to jagoda. Słowo banan pochodzi od arabskiego słowa banan, oznaczającego palec lub z afrykańskiego języka wolof, w którym rośliny te określa się mianem banaana. Banany uprawiane są głównie w strefie międzyzwrotnikowej – w Afryce, Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji i krajach Pacyfiku. Przeciętnie banany mają od 10 do 15 cm, największe okazy osiągają do 30 cm. Rosną w groniastych owocostanach.
Banany są bardzo aromatyczne, zwłaszcza te dojrzałe, pożywne i mają wiele cennych składników odżywczych. Dlatego często są wybierane na zdrową przekąskę. Mogą też stanowić składnik dań, deserów, ciast.
Banany są bogatym źródłem minerałów i witamin. Są chętnie kupowane przez większość Polaków niezależnie od pory roku. Pod względem sprzedaży wyprzedzają nawet jabłka i pomarańcze.
Ciekawostka - banany są dalekimi krewnymi imbiru, kurkumy i kardamonu.
Banany mają szerokie zastosowanie, często wykorzystywane są w kuchni, zwykle do przygotowywania dań na słodko. Co można zrobić z bananów?
- chlebek bananowy,
- ciasto bananowe,
- koktajle bananowe z dodatkiem mleka, jogurtu i innych owoców,
- bananowe placuszki,
- pieczone banany (na grillu lub w piekarniku),
- smoothie z bananem,
- lody z bananami,
- bananowe muffinki,
- suszone banany,
- chipsy z bananów.
A jak banany działają na organizm, gdy je spożywamy?
Banan jest bardzo bogatym źródłem błonnika. Banany są także cennym źródłem potasu, magnezu oraz witamin. Jeden banan ma około 100 kalorii i jest znakomitym źródłem łatwo przyswajalnej energii. Warto go zjeść w trakcie czy po treningu.
Takie są skutki jedzenia bananów - lista
Banany mają wiele prozdrowotnych właściwości. Z niektórych z nich pewnie nawet nie zdawaliście sobie sprawy. W poniższej galerii zebraliśmy dla was listę zalet jedzenia bananów. Sprawdźcie teraz.
