https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia bananów. To dzieje się z organizmem, gdy jemy te owoce

Agnieszka Kasperek
Banany mają wiele prozdrowotnych właściwości. To przede wszystkim skarbnica potasu. Banany są też cennym źródłem witamin: C, B6, A, E i K. Zawierają także magnez, wapń, jod i fosfor. Banany są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Można je wykorzystać w kuchni do przygotowania wielu smacznych potraw - ciast, deserów, lodów, koktajli. Banany pomogą także w przypadku biegunki, wspomogą w odchudzaniu, a nawet będą przydatne tym, którzy wcześniej przesadzili z alkoholem. Jak działają na organizm banany? Jakie korzyści daje jedzenie bananów? Zobacz teraz w naszej galerii >>
Banany mają wiele prozdrowotnych właściwości. To przede wszystkim skarbnica potasu. Banany są też cennym źródłem witamin: C, B6, A, E i K. Zawierają także magnez, wapń, jod i fosfor. Banany są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Można je wykorzystać w kuchni do przygotowania wielu smacznych potraw - ciast, deserów, lodów, koktajli. Banany pomogą także w przypadku biegunki, wspomogą w odchudzaniu, a nawet będą przydatne tym, którzy wcześniej przesadzili z alkoholem. Jak działają na organizm banany? Jakie korzyści daje jedzenie bananów? Zobacz teraz w naszej galerii >> unsplash.com
Banany mają wiele prozdrowotnych właściwości. Banany to przede wszystkim skarbnica potasu - te owoce zawierają go bardzo dużo (aż 360 mg w 100 g owocu). Banany są też cennym źródłem witamin: C, B6, A, E i K. Zawierają także magnez, wapń, jod i fosfor. Banan nie tylko jest zdrowy, ale też dobrze smakuje. Pomoże w sytuacji, gdy przesadziliśmy z alkoholem. Na co jeszcze jest dobry banan? Jak działają na organizm banany? Jakie korzyści daje jedzenie bananów? Zobacz teraz.

Spis treści

Banan to jadalny owoc tropikalny, co ciekawe, z botanicznego punktu widzenia jest to jagoda. Słowo banan pochodzi od arabskiego słowa banan, oznaczającego palec lub z afrykańskiego języka wolof, w którym rośliny te określa się mianem banaana. Banany uprawiane są głównie w strefie międzyzwrotnikowej – w Afryce, Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji i krajach Pacyfiku. Przeciętnie banany mają od 10 do 15 cm, największe okazy osiągają do 30 cm. Rosną w groniastych owocostanach.

Banany są bardzo aromatyczne, zwłaszcza te dojrzałe, pożywne i mają wiele cennych składników odżywczych. Dlatego często są wybierane na zdrową przekąskę. Mogą też stanowić składnik dań, deserów, ciast.

Banany są bogatym źródłem minerałów i witamin. Są chętnie kupowane przez większość Polaków niezależnie od pory roku. Pod względem sprzedaży wyprzedzają nawet jabłka i pomarańcze.

Ciekawostka - banany są dalekimi krewnymi imbiru, kurkumy i kardamonu.

Banany mają szerokie zastosowanie, często wykorzystywane są w kuchni, zwykle do przygotowywania dań na słodko. Co można zrobić z bananów?

  • chlebek bananowy,
  • ciasto bananowe,
  • koktajle bananowe z dodatkiem mleka, jogurtu i innych owoców,
  • bananowe placuszki,
  • pieczone banany (na grillu lub w piekarniku),
  • smoothie z bananem,
  • lody z bananami,
  • bananowe muffinki,
  • suszone banany,
  • chipsy z bananów.

A jak banany działają na organizm, gdy je spożywamy?

Banan jest bardzo bogatym źródłem błonnika. Banany są także cennym źródłem potasu, magnezu oraz witamin. Jeden banan ma około 100 kalorii i jest znakomitym źródłem łatwo przyswajalnej energii. Warto go zjeść w trakcie czy po treningu.

Takie są skutki jedzenia bananów - lista

Banany mają wiele prozdrowotnych właściwości. Z niektórych z nich pewnie nawet nie zdawaliście sobie sprawy. W poniższej galerii zebraliśmy dla was listę zalet jedzenia bananów. Sprawdźcie teraz.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska