
Bób - tak na nas działa
Bób to nie tylko smaczna przekąska, ale także źródło cennych minerałów i witamin. Wspomaga prawidłowe działanie wielu układów w naszym organizmie. Zobacz w galerii, dlaczego warto włączyć bób do diety.

Bób - jak przyrządzić i przechowywać
Bób jemy najczęściej w formie gotowanej, jednak można też spożywać go na surowo. Proces gotowania powoduje utratę około 40% wartościowych składników odżywczych, a także wzrost indeksu glikemicznego (dlatego bób nie jest wskazany dla diabetyków ani dla kobiet w ciąży, które chorują na cukrzycę ciążową).
Bób przechowuj w lodówce, maksymalnie przez tydzień, najlepiej w papierowej torbie.

Bób na odchudzanie
Bób to warzywo idealne dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy i kontrolować masę ciała. Bób ma niską kaloryczność - 100 gramów ugotowanego bobu to jedynie ok. 100 kcal - i bardzo niską zawartość tłuszczu (zaledwie 0,4 g). Dzięki dużej zawartości błonnika reguluje pracę jelit, usuwa toksyny z organizmu i daje uczucie sytości. Zaś zawartość witamin z grupy B usprawnia metabolizm węglowodanów.

Bób zamiast mięsa
Bób to idealna alternatywa dla mięsa, bo zawiera sporo białka: 100 gramów ugotowanego bobu zawiera prawie 8 gramów białka. Będzie dobrym uzupełnieniem diety dla wegetarian i wegan oraz osób, które muszą ograniczać spożycie mięsa ze względów zdrowotnych.