https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia bobu. Tak działa na organizm bób, gdy spożywamy to warzywo

Agnieszka Kasperek
Wideo
od 7 lat
Bób to warzywo strączkowe, znane także pod nazwą wyka. Bób jest bardzo popularny w polskich domach, zwłaszcza w sezonie letnim. Bób zawiera wiele cennych składników odżywczych, m.in. błonnik, wapń, potas, magnez, miedź, witaminę B9 (kwas foliowy) i B12, żelazo, witaminę K, tiaminę i ryboflawinę. Te składniki mają duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zobacz, jak wpływa na organizm spożywanie bobu.

Bób - co to za roślina?

Bób jest znany i uprawiany już od bardzo dawna, jednak nie jest znane dokładne miejsce jego pochodzenia. Wykopaliska w Jerychu udowodniły, że bób uprawiany był w basenie Morza Śródziemnego prawdopodobnie już w okresie neolitu. Zaś najstarsze ślady bobu w Starożytnym Egipcie pochodzą z okresu 2500-2300 lat p.n.e. Bób odgrywał tam rolę kultową. Uważany był za "pokarm umarłych". Pliniusz Starszy pisał, że wśród roślin strączkowych Rzymianie najbardziej cenią bób.

Nasiona bobu odnaleziono w ruinach Troi.

Uprawa bobu ma wielowiekową tradycję. Nasiona bobu odnaleziono nawet w ruinach Troi! A wykopaliska archeologiczne datują Troję nawet na 3000 lat przed
Uprawa bobu ma wielowiekową tradycję. Nasiona bobu odnaleziono nawet w ruinach Troi! A wykopaliska archeologiczne datują Troję nawet na 3000 lat przed naszą erą. Pixabay.com


Bób - właściwości


Bób ugotowany z solą i podany z niewielką ilością masła to świetna i zdrowa przekąska. Bób to także świetna alternatywa dla mięsa, gdyż zawiera sporo białka. Do tego bób jest niskokaloryczny - 100 gramów to jedynie 88 kalorii, zawiera mało tłuszczu, jest bogatym źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego i różnych witamin. A do tego świetnie smakuje.

Bób na chorobę Parkinsona


Bób wspomaga leczenie choroby Parkinsona. Z siewek bobu wyizolowano aminokwas lewodopę, który jest skutecznym lekiem na chorobę Parkinsona i od roku 1961 jest stosowany w terapii. Lewodopa w organizmie ludzkim przekształca się w aktywną formę dopaminy, neuroprzekaźnika, który odpowiada za przesyłanie impulsów między komórkami nerwowymi. Niedobór dopaminy stwierdza się u osób chorych na chorobę Parkinsona. Lewodopa wspomaga zdolność ruchową chorej osoby.

Jak ugotować bób?


Zobacz, jak i ile czasu gotować bób, by wydobyć z niego najwięcej walorów smakowych i zdrowotnych.

Ziarna świeżego bobu są twarde, intensywnie zielone, mają gładką skórkę bez przebarwień.

Bób umyj pod bieżącą wodą, włóż go do garnka i zalej wodą tak, aby było jej około 3-4 cm ponad powierzchnią bobu. Wsyp płaską łyżeczkę cukru oraz pół łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut (od momentu, gdy woda zacznie wrzeć), aż ziarna bobu zmiękną. Gdy bób będzie gotowy, odlej wodę. Możesz dodać odrobinę masła do smaku (najlepiej jeszcze do garnka). Niektórzy obierają bób, jednak warto zjeść również skórkę, gdyż to w niej znajduje się najwięcej witamin.

Takie są właściwości lecznicze bobu. Tak reaguje na niego nasz organizm


Zobacz, jakie właściwości ma bób i co się dzieje z naszym organizmem, gdy jemy to pyszne i zdrowe warzywo.
Zobacz galerię

[polecany]26503783[/polecany]

[b]Zobacz także to:

Te znaki zodiaku czekają duże pieniądze. Oto horoskop na lato 2024 roku
Trik na piwonię - podlewaj tym kwiat raz na tydzień, a bujnie zakwitnie. Oto sprawdzony trik na mnóstwo pąków

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska