
Bób na odporność
Bób wspomaga rozwój przyjaznej flory bakteryjnej stymulującej odporność. Ogranicza także wchłanianie metali ciężkich, wspomagając detoksykację organizmu.

Bób na regenerację
Ekstrakt z bobu pobudza produkcję hormonu wzrostu (HGH). Pomaga wzmocnić kości i ścięgna, zwiększa siłę i masę mięśniową, a także zapewnia szybszą regenerację uszkodzonych komórek.

Bób wspomaga układ krążenia krwi
Bób to bogate źródło potasu i błonnika, natomiast zawiera mało sodu, dlatego obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Jako zamiennik mięsa pomaga obniżyć poziom nasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie.

Bób to cenne źródło kwasu foliowego
Bób to niezwykle bogate źródło kwasu foliowego czyli witaminy B9. Już 100 gramów tego warzywa pokrywa 100% zapotrzebowania na kwas foliowy!
Dzięki temu bób wspomaga leczenie niedokrwistości. Witamina B9 wraz z żelazem i witaminą B12 uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, redukuje też poziom niebezpiecznej homocysteiny.
Bób jest też wskazany dla kobiet, które planują zajście w ciążę lub już są w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Jego niedobór może powodować groźne wady rozwojowe u dziecka.