
Cebula to bardzo zdrowe warzywo. Ma nie tylko mnóstwo mikro- i makroelementów oraz witamin, ale ma także walory smakowe.
Takie są skutki jedzenia cebuli. To dzieje się z organizmem, gdy jemy cebulę. Zobacz >>

Bogate źródło witamin i minerałów
Cebula jest bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, w tym kwas foliowy (B9) i pirydoksynę (B6) — które odgrywają kluczową rolę w metabolizmie oraz produkcji czerwonych krwinek. Jest również dobrym źródłem potasu, wapnia, żelaza, manganu, magnezu, fosforu, siarki, kwercetyny (to przeciwutleniacz zwalczający stany zapalne).

Czy jedzenie cebuli na surowo jest zdrowe?
Jedzenie surowej cebuli działa bardzo korzystnie na ludzki organizm. Między innymi obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia odporność.
Czy można jeść cebulę codziennie?
Cebula jest niskokaloryczna. Ok. 89 proc. cebuli to woda. Jedna średnia cebula to zaledwie 44 kcal. To bogate źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Dlatego warto wzbogacić swoją dietę o jedną cebulę dziennie.

Która cebula jest lepsza: czerwona czy biała?
Cebula czerwona jest delikatniejsza w smaku.
Jasne odmiany cebuli zawierają najwięcej związków siarki, a tym samym mają ostrzejszy smak i zapach.
Najbogatsza w składniki odżywcze jest odmiana zwyczajna oraz czerwona.