Cebula - co to za warzywo?
Cebula (Allium cepa L.) to potoczna nazwa warzywa należącego do rodziny amarylkowatych. Prawidłowa nazwa to czosnek cebula, jest to bowiem gatunek należący do rodzaju: czosnek. Inne używane nazwy to cebula ogrodowa, cebula zwyczajna, dymka, skulibaba.
Obecnie cebula nie występuje już w stanie dzikim, uprawiana jest niemal we wszystkich krajach. Pochodzi prawdopodobnie z Azji Środkowej. Była uprawiana już w Starożytnym Egipcie, co najmniej 3200 lat p.n.e. A możliwe, że stosowano ją już w Chinach w 5000 r. p.n.e.
Częścią jadalną cebuli są mięsiste pochwy liściowe (białe, fioletowe, żółte) tworzące w dolnej części rośliny cebulę – organ spichrzowy. Z cebuli wyrastają także liście - są one rzadziej spożywane, jako zamiennik liści szczypiorku.
Najpopularniejsze odmiany cebuli:
- żółta,
- biała (czosnkowa),
- czerwona,
- zielona,
- słodka,
- szalotka.
Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?
Cebula zawiera enzym LFS, który przekształca się w 1-sulfinylopropan. To właśnie ten składnik wydzielony do powietrza przy krojeniu cebuli podrażnia śluzówkę oczu, a to powoduje łzawienie.
Takie są właściwości cebuli. To dzieje się z organizmem, gdy jesz cebulę
- Co daje jedzenie cebuli?
- Czy jedzenie cebuli na surowo jest zdrowe?
- Czy można jeść codziennie cebulę?
- W jakiej postaci cebula jest najzdrowsza?
Odpowiedzi na te pytania oraz informacje o właściwościach zdrowotnych cebuli znajdziesz w naszej galerii.
