
Na grypę i przeziębienie
Cebula wzmacnia odporność, łagodzi objawy przeziębienia i grypy, zwalcza stan zapalny. Pomaga w oczyszczaniu dróg oddechowych ze śluzu. Ze względu na działanie wykrztuśne (syrop z cebuli), antybakteryjne i wspomagające odporność, cebula jest idealna na przeziębienie.

Właściwości przeciwbakteryjne
Właściwości przeciwinfekcyjne cebuli znane są od wielu lat. warzywo niszczy drobnoustroje, m.in. bakterie Salmonella i E. coli. Za to działanie cebuli odpowiada m.in. allicyna.
Cebula pomaga też w niszczeniu pasożytów.
Łagodzi świąd występujący np. w wyniku pogryzienia przez owady. Zalecane jest przyłożenie surowej, przekrojonej cebuli w miejsce ugryzienia.

Przeciwko próchnicy zębów
Cebula pomaga zapobiegać próchnicy zębów i infekcjom jamy ustnej. Udowodniono, że 3-8 minut żucia surowej cebuli powoduje zniszczenie wszystkich drobnoustrojów znajdujących się w jamie ustnej, gardle i na ustach.

Wspomaganie układu krwionośnego
Cebula zawiera przeciwutleniacze oraz związki zwalczające stany zapalne, obniżające trójglicerydy i poziom cholesterolu. Dzięki m.in. zawartości allicyny cebula obniża stężenie „złego” cholesterolu oraz podwyższa stężenie „dobrego” cholesterolu HDL i zmniejsza tendencję do formowania się zakrzepów.
Cebula pomaga też zapobiegać nadciśnieniu. Może obniżać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, zawału, udaru.