9 z 12

fot. unsplash.com
Szkodliwe konserwanty i inne E
Guma celulozowa stosowana w pieczywie jako zagęstnik, może powodować wzdęcia, biegunkę, a nawet zaburzać pracę jelit.
Środki konserwujące przedłużające trwałość pieczywa (np. E211 czyli benzoesan sodu, E213 czyli benzoesan wapnia), mogą powodować alergie i uczulenia. Pieczywo bez konserwantów zachowuje świeżość około 2-3 dni, chleb na zakwasie – nawet 2 tygodnie.
10 z 12

fot. unsplash.com
Kacze pióra i świńska szczecina
Do produkcji pieczywa, które jest odpiekane z zamrożonego - by było miękkie - używa się L-cysteiny (E920). Środek ten (także w Polsce) tanio pozyskuje się z odpadów np. piór kaczek i świńskiej szczeciny.
11 z 12

fot. unsplash.com
Źródło witamin
Pieczywo pełnoziarniste to źródło witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i układ krwionośny.