9 z 12
Guma celulozowa stosowana w pieczywie jako zagęstnik, może...
fot. unsplash.com

Szkodliwe konserwanty i inne E

Guma celulozowa stosowana w pieczywie jako zagęstnik, może powodować wzdęcia, biegunkę, a nawet zaburzać pracę jelit.

Środki konserwujące przedłużające trwałość pieczywa (np. E211 czyli benzoesan sodu, E213 czyli benzoesan wapnia), mogą powodować alergie i uczulenia. Pieczywo bez konserwantów zachowuje świeżość około 2-3 dni, chleb na zakwasie – nawet 2 tygodnie.

10 z 12
Do produkcji pieczywa, które jest odpiekane z zamrożonego -...
fot. unsplash.com

Kacze pióra i świńska szczecina

Do produkcji pieczywa, które jest odpiekane z zamrożonego - by było miękkie - używa się L-cysteiny (E920). Środek ten (także w Polsce) tanio pozyskuje się z odpadów np. piór kaczek i świńskiej szczeciny.

11 z 12
Pieczywo pełnoziarniste to źródło witamin z grupy B, które...
fot. unsplash.com

Źródło witamin

Pieczywo pełnoziarniste to źródło witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i układ krwionośny.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Tak zmieniała się Roxie Węgiel rok po roku. Ze skromnej nastolatki w seksbombę!

Tak zmieniała się Roxie Węgiel rok po roku. Ze skromnej nastolatki w seksbombę!

Objawy chorej wątroby zobaczysz na skórze. Oto sygnały alarmowe

Objawy chorej wątroby zobaczysz na skórze. Oto sygnały alarmowe

Polecamy

Tak zmieniała się Roxie Węgiel rok po roku. Ze skromnej nastolatki w seksbombę!

Tak zmieniała się Roxie Węgiel rok po roku. Ze skromnej nastolatki w seksbombę!

Szansa na szybszy rozwój. Biuro PAIH w Bydgoszczy otwarte i daje nowe możliwości

Szansa na szybszy rozwój. Biuro PAIH w Bydgoszczy otwarte i daje nowe możliwości

Objawy chorej wątroby zobaczysz na skórze. Oto sygnały alarmowe

Objawy chorej wątroby zobaczysz na skórze. Oto sygnały alarmowe