9 z 12
Guma celulozowa stosowana w pieczywie jako zagęstnik, może...
fot. unsplash.com

Szkodliwe konserwanty i inne E

Guma celulozowa stosowana w pieczywie jako zagęstnik, może powodować wzdęcia, biegunkę, a nawet zaburzać pracę jelit.

Środki konserwujące przedłużające trwałość pieczywa (np. E211 czyli benzoesan sodu, E213 czyli benzoesan wapnia), mogą powodować alergie i uczulenia. Pieczywo bez konserwantów zachowuje świeżość około 2-3 dni, chleb na zakwasie – nawet 2 tygodnie.

10 z 12
Do produkcji pieczywa, które jest odpiekane z zamrożonego -...
fot. unsplash.com

Kacze pióra i świńska szczecina

Do produkcji pieczywa, które jest odpiekane z zamrożonego - by było miękkie - używa się L-cysteiny (E920). Środek ten (także w Polsce) tanio pozyskuje się z odpadów np. piór kaczek i świńskiej szczeciny.

11 z 12
Pieczywo pełnoziarniste to źródło witamin z grupy B, które...
fot. unsplash.com

Źródło witamin

Pieczywo pełnoziarniste to źródło witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i układ krwionośny.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Wielkie święto w I LO w Grudziądzu! Tak uczczono 1000. rocznicę koronacji  Chrobrego

Wielkie święto w I LO w Grudziądzu! Tak uczczono 1000. rocznicę koronacji Chrobrego

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Polecamy

Festiwal Food Trucków w Grudziądzu. Jeszcze w sobotę i niedzielę 26 i 27 kwietnia

Festiwal Food Trucków w Grudziądzu. Jeszcze w sobotę i niedzielę 26 i 27 kwietnia

Wręczenie świadectw maturzystom z IV Liceum Ogólnokształcącego  w Grudziądzu

Wręczenie świadectw maturzystom z IV Liceum Ogólnokształcącego w Grudziądzu

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis

Grudziądzcy Flisacy mają niezwykłe życiorysy. Promocja książki Aleksandry Pasis