
Problemy z sercem
Chleb to źródło węglowodanów, a spożywanie ich w nadmiernych ilościach może powodować choroby sercowo-naczyniowe.

Węglowodany to energia
Z drugiej strony węglowodany to źródło potrzebnej do funkcjonowania energii, dają uczucie sytości. Dlatego najlepiej nie wykluczać chleba z diety, ale wybierać ten zdrowszy, pełnoziarnisty.

Cukrzyca i insulinooporność
Jasne pieczywo dostarcza sporo cukrów prostych, a ich nadmierne spożycie może być przyczyną nadwagi lub otyłości, może też powodować zaparcia i inne problemy jelitowe. Białe pieczywo szybko podnosi poziom cukru we krwi, po czym powoduje równie szybki jego spadek. Dlatego wkrótce znów czujemy głód. Pieczywo pełnoziarniste nie powoduje szybkiego skoku glukozy we krwi.
Takie nagłe skoki insuliny i glukozy we krwi to większe ryzyko cukrzycy i insulinooporności.

Błonnik dobry dla zdrowia
Błonnik zawarty w chlebie również jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit, do tego wspiera metabolizm. Błonnika najwięcej jest w pieczywie z mąki pełnoziarnistej, razowej. Zdrowy jest też chleb żytni na zakwasie - jest źródłem kwasu mlekowego, który poprawia pracę układu pokarmowego.