Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia chleba. To się dzieje z organizmem, gdy jesz pieczywo

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Pyszny, świeży, chrupiący, pachnący... Kto się oprze kromce takiego chleba? Chleb to dla organizmu źródło węglowodanów, witamin i błonnika. Czy chleb rzeczywiście jest zdrowy? Jak wpływa na nasz organizm? Czy warto go jeść, a może koniecznie trzeba wyeliminować go z diety? Przekonaj się >>
Pyszny, świeży, chrupiący, pachnący... Kto się oprze kromce takiego chleba? Chleb to dla organizmu źródło węglowodanów, witamin i błonnika. Czy chleb rzeczywiście jest zdrowy? Jak wpływa na nasz organizm? Czy warto go jeść, a może koniecznie trzeba wyeliminować go z diety? Przekonaj się >>unsplash.com
Chleb to podstawa codziennej diety w większości polskich domów. Chleb zjadamy na śniadanie, na kolację, czasem na podwieczorek na słodko. Ale jakie są skutki jedzenia chleba? Czy codzienne spożywanie pieczywa jest zdrowe? Zobacz, jak chleb działa na nasz organizm.

Chleb - jakie są rodzaje?

W codziennej diecie Polaków najczęściej dominuje biały chleb, wypiekany z mąki pszennej. Taki chleb ma najmniej wartości odżywczych. Na szczęście, coraz więcej piekarni oferuje chleby wyrabiane dawnymi, tradycyjnymi metodami:

  • na zakwasie,
  • z mąki pełnoziarnistej,
  • mieszane,
  • z ziarnami,
  • a nawet z dodatkiem warzyw, np. kapusty i cebuli,
  • czy owoców, np. żurawiny.

Dobry zdrowy chleb zawiera jak najmniej składników, nie zawiera konserwantów i polepszaczy smaków. Za prawdziwy chleb trzeba też czasem słono zapłacić. A jednak warto - to inwestycja w nasze zdrowie, w końcu spożywamy chleb codziennie.

Chleb to węglowodany

W codziennej diecie zdrowego człowieka powinno być około 60 proc. węglowodanów, reszta to tłuszcze i białka. Chleb to właśnie źródło węglowodanów. Ale z ich ilością nie należy przesadzać, gdyż mogą mieć zły wpływ na nasze zdrowie, a przede wszystkim są źródłem kalorii i powodują tycie.

Chleb to głównie węglowodany, jednak jak twierdzą specjaliści od żywienia, sam chleb nie powoduje przyrostu masy ciała, winę za tycie ponoszą dodatki używane do chleba. Jeśli zatem chcesz schudnąć, nie musisz ograniczać pieczywa, ale zwróć baczną uwagę na to, co na niego kładziesz. Zrezygnuj z tłustego żółtego sera, twarożków, kremów czekoladowych itp.

Chleb - jakie ma właściwości odżywcze?

Wartość odżywcza chleba zależy od mąki, z której został zrobiony. Najwięcej cennych składników odżywczych ma chleb z mąki pełnoziarnistej (z pełnego przemiału), razowej, graham oraz chleb na zakwasie.
Taki chleb dostarcza do organizmu cenne witaminy i inne składniki, głównie:

  • witaminę B1,
  • witaminę B2,
  • cynk,
  • magnez,
  • mangan.

Takie są skutki jedzenia chleba. To się dzieje z organizmem, gdy jesz pieczywo

Jakie skutki dla zdrowia ma spożywanie chleba? Na jaki rodzaj chleba najlepiej postawić, by zadbać o zdrowie i samopoczucie? Zobacz w galerii.

ZOBACZ TEŻ:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska