Cytryna jest bogata w witaminy i mikroelementy. Cytryny mają zbawienny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i skórę czy włosy. Z tego powodu znajdują szerokie zastosowanie w kosmetyce – poprawiają koloryt skóry, wygładzają ją i tonizują, zwalczają przebarwienia, a także odświeżają włosy i nadają im blask.
Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny.
Warto wiedzieć, że najwięcej właściwości zdrowotnych ma skórka cytryny. To właśnie ona jest źródłem związku o nazwie limonen.
Cytryny są często wykorzystywane jako dodatek do dań i napojów – najprostszym jest woda z cytryną, którą warto pić rano, najlepiej krótko po przebudzeniu, około pół godziny przed pierwszym posiłkiem.
Przeczytaj również:Kiedy warto włączyć cytryny do diety? Zobacz co dzieje się z organizmem gdy spożywamy cytryny
Cytryny są bogatym źródłem cennych substancji odżywczych, sprzyjających utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Wzmacniają odporność, łagodzą objawy infekcji, poprawiają kondycję skóry i wspierają funkcjonowanie wielu układów – warto więc sięgać po nie tylko w razie przeziębienia, ale i włączyć je na stałe do codziennej diety.
Takie są skutki jedzenia cytryny - lista
W poniższej galerii zobaczcie, kto powinien jeść cytryny, a kto powinien ich unikać:
