Spis treści
Czosnek najlepszy jest w kwietniu i maju
Czosnek niedźwiedzi jest objęty częściową ochroną. Nie można go zatem zrywać w lesie, z naturalnych stanowisk, których w naszym regionie nie brakuje, ale można go uprawiać u siebie w ogródku bądź w doniczce. Najlepsze i najzdrowsze są młode liście.
Białe kwiaty, które dość szybko się pojawiają, nie są jadalne, ponieważ zawierają trujące substancje.
Kiedy warto sięgnąć po czosnek niedźwiedzi? W okresie wiosennym (kwiecień, maj), a więc teraz jest na niego najlepsza pora.
Dla kogo czosnek niedźwiedzi może być szczególnie korzystny?
Roślina ta jest dobra dla osób zmagających się z różnymi chorobami. Także dla tych, którzy chcą się wzmocnić.
Kto nie powinien jeść czosnku niedźwiedziego?
Pamiętajmy jednak, że czosnek niedźwiedzi może być przeciwwskazany dla pewnej grupy osób.
Uważać powinny osoby zmagające się z alergią, osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego - leczące się na wrzody żołądka czy jelit. Spożywanie czosnku niedźwiedziego w dużych ilościach może powodować nieprzyjemne skutki uboczne takie jak wzdęcia, zgagę czy bóle brzucha.
Takie są skutki jedzenia orzechów włoskich. To dzieje się z organizmem, gdy jemy orzechy włoskie.
Podczas zbierania czosnku niedźwiedziego trzeba się też mieć na baczności, aby nie pomylić go z trującymi roślinami, a należą do nich konwalia majowa czy zielony barszcz. W razie wątpliwości lepiej skorzystać z gotowych produktów dostępnych w sklepach czy aptekach, aby uniknąć ryzyka związanych z samodzielnym zbieraniem.
Wprowadzenie czosnku niedźwiedziego do diety może przynieść wiele korzyści, ale kluczowe jest roztropne i świadome stosowanie tej wyjątkowej rośliny.
