
Jajka na miękko wspomagają odchudzanie
Jajka na miękko zawierają łatwo przyswajalne tłuszcze nienasycone i aminokwasy, które dodają energii i dają uczucie sytości na długi czas.
Dzięki białku i wysokiej zawartości aminokwasów, regularne spożywanie jajek wspomaga budowę mięśni.
Czytaj dalej ▶

Jajka na miękko przyspieszają metabolizm
Cysteina – aminokwas zawarty w jajkach - przyśpiesza metabolizm i usuwanie toksyn z organizmu.
Czytaj dalej ▶

Jajka na miękko chronią oczy i działają przeciwnowotworowo
Zawarta w żółtku jajka luteina chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega też zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
Luteina posiada też właściwości przeciwutleniające, dlatego może działać przeciwnowotworowo i spowalniać procesy starzenia się.
Czytaj dalej ▶

Jajka na miękko chronią układ krążenia
Lecytyna i zawarta w niej cholina chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi, wynikającymi z odkładania się blaszki miażdżycowej. Lecytyna jest ważna także dla utrzymania i poprawy funkcjonowania układu nerwowego. Cholina wpływa pozytywnie na proces uczenia się i zapamiętywania.
Czytaj dalej ▶