
Majonez króluje na naszych stołach cały rok, jednak to właśnie w okolicach świąt jemy go najwięcej. Chyba mało kto wyobraża sobie domowe święta bez sałatki jarzynowej. Zobaczcie kto powinien, a kto kategorycznie unikać majonezu.
Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>

Spożywanie majonezu może obniżać ryzyko udaru. Ze względu na obecność przeciwutleniaczy, majonez zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru.

Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 sprawia, że majonez pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. W majonezie znajdują się głównie tłuszcze nienasycone. Są to tak zwane zdrowe tłuszcze, których nasz organizm bezwzględnie potrzebuje

Stabilizując rytm serca. Majonez jest bogaty w witaminę K i E, ma w sobie także potas, selen i sód. Jedna łyżka majonezu zapewnia nam niemal jedną piątą dziennego zapotrzebowania na witaminę K