
Choć marchew jest w Polsce bardzo popularna, nie wszyscy wiedzą jakie ma właściwości. To dzieje się z organizmem, gdy jemy to warzywo. Sprawdź na kolejnych slajdach >>>>

Marchewka jest przede wszystkim źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, m.in. beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie przetwarzana jest na witaminę A, regulującą wiele ważnych procesów i wspomagająca m. in. wzrok.

Marchew, dzięki temu, że zawiera wiele wspomnianych wcześniej przeciwutleniaczy, ma działanie przeciwwolnorodnikowe. Ma więc także działanie antynowotworowe. Włączając marchew do diety, można zapobiec przede wszystkim nowotworom jamy ustnej, krtani, przełyku oraz pęcherza moczowego.

Spożywanie marchwi może uchronić na sprzed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co działają antymiażdżycowo
Marchew może też pomóc w przypadku choroby wieńcowej, bo substancje w niej zawarte zwiększają przepływ krwi do serca