
Świeża marchew i sok z niej wyciśnięty stymuluje rozwój bakterii, dobroczynnych dla mikroflory bakteryjnej jelit. Pomaga to w przypadku zaburzeń trawienia, zwłaszcza u dzieci.

Marchew stanowi także źródło molibdenu, rzadkiego pierwiastka, istotnego w regulacji przemian metabolicznych w organizmie.

Jedzenie marchwi jest polecane szczególnie osobom w stanach niedożywienia i niedokrwistości. Podaje się ją także pacjentom z niedoborem witaminy A. Ten stan objawia się zwykle przesuszoną skórą, na ramionach, udach, łokciach i kolanach, a także suchością gałki ocznej i niedowidzeniem po zmroku.

Marchew jest chętnie wybierana przez osoby, będące na diecie. Jej niska kaloryczność powoduje, że sprzyja gubieniu kilogramów.
100 g surowej marchewki zawiera:
- 27 kcal;
- węglowodany – 8,7 g;
- białko – 1,0 g;
- tłuszcze – 0,2 g;
- błonnik pokarmowy – 3,6 g.