Marchew jest warzywem, znanym od wieków. Jej nasiona sprzed 4000-5000 lat znaleziono w Szwajcarii i Niemczech. Już wtedy musiała być więc obecna w Europie. Jej właściwości i przydatność w kuchni są doceniane od lat.
Marchewka jest jednym z pierwszych warzyw, podawanych dzieciom. Gotowana lub potarta stanowi świetne danie dla niemowlaka. Jest lekkostrawna, polecana także chorym, ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów.
Dodaje także energii, oczyszcza z toksyn, poprawia apetyt, reguluje przemiany metaboliczne w organizmie. Marchew jest warzywem, które zyskuje w czasie gotowania.
To dzieje się z organizmem, gdy jemy marchew
W Polsce marchew jest bardzo popularna, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, jakie właściwości posiada. Sprawdź kiedy powinniśmy jeść dużo marchwi, jakie ma witaminy, minerały, ile ma kalorii, a także w jaki sposób wpływa na nasz organizm. Zobacz koniecznie w naszej galerii.
