Takie są skutki jedzenia marchwi. To dzieje się z organizmem, gdy jemy to warzywo

Łukasz Szalkowski
Łukasz Szalkowski
Choć marchew jest w Polsce bardzo popularna, nie wszyscy wiedzą jakie ma właściwości. To dzieje się z organizmem, gdy jemy to warzywo. Sprawdź na kolejnych slajdach >>>>
Choć marchew jest w Polsce bardzo popularna, nie wszyscy wiedzą jakie ma właściwości. To dzieje się z organizmem, gdy jemy to warzywo. Sprawdź na kolejnych slajdach >>>>archiwum Polska Press/Pixabay
Marchew to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jest jednym z najpopularniejszych warzyw, goszczących w naszych kuchniach. Chętnie dodawana jest do sałatek, surówek czy zup. Kto szczególnie powinien włączyć marchewkę do swojej diety? Zobacz!

Marchew jest warzywem, znanym od wieków. Jej nasiona sprzed 4000-5000 lat znaleziono w Szwajcarii i Niemczech. Już wtedy musiała być więc obecna w Europie. Jej właściwości i przydatność w kuchni są doceniane od lat.

Marchewka jest jednym z pierwszych warzyw, podawanych dzieciom. Gotowana lub potarta stanowi świetne danie dla niemowlaka. Jest lekkostrawna, polecana także chorym, ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów.

Dodaje także energii, oczyszcza z toksyn, poprawia apetyt, reguluje przemiany metaboliczne w organizmie. Marchew jest warzywem, które zyskuje w czasie gotowania.

To dzieje się z organizmem, gdy jemy marchew

W Polsce marchew jest bardzo popularna, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, jakie właściwości posiada. Sprawdź kiedy powinniśmy jeść dużo marchwi, jakie ma witaminy, minerały, ile ma kalorii, a także w jaki sposób wpływa na nasz organizm. Zobacz koniecznie w naszej galerii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tam Panes
zolta skora a mozna sie jescze rozkukrzyc do cukrzycy, rosliny cos nie sluza nam za bardzo, jescze ten kwas fitynowy zwany [wulgaryzm]ynowum czasem blokujacy wchlanianie mineralow w kazdej roslinie
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie