
Siemię lniane to nieduże ziarenka lnu pospolitego, mają brązowy lub lekko złotawy kolor. Te oleiste ziarna są zaliczane do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Zawierają wiele witamin, aminokwasów oraz makro- i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Siemię lniane jest spożywane najczęściej po namoczeniu całych ziaren lub ich rozgnieceniu. Może też przygotować wywar lub mączkę i używać do przygotowywania potraw. Siemię lniane praktycznie nie ma smaku.
Siemię lniane można spożywać codziennie. Jednak zawiera ono dużo błonnika, dlatego należy pamiętać o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości wody, gdyż w przeciwnym razie możemy osiągnąć przeciwny do zamierzonego rezultat.
Zebraliśmy dla was listę zalet spożywania siemienia lnianego. Sprawdźcie teraz w naszej galerii.

Układ pokarmowy
Obecny w siemieniu lnianym błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit, ułatwia regularne wypróżnianie oraz zapobiega zaparciom. Siemię lniane stosowane jest też przy biegunkach. Jest szczególnie wskazane przy nieżytach i nadkwasotach, a nawet owrzodzeniach.
Siemię lniane zawiera ok. 27 g błonnika pokarmowego w 100 g produktu.

Dla kobiet
Lignany zawarte w siemieniu lnianym mają też szczególne znaczenie zdrowotne dla kobiet w okresie menopauzy - łagodzą jej objawy. Ponadto lignany lniane mają zdolności antykancerogenne– chronią kobiety przed nowotworem piersi.

Poprawa stanu włosów i skóry
Siemię lniane zalewamy wodą, pozostawiamy na około pół godziny, następnie wcieramy we włosy i pozostawiamy na parę minut, po czym dokładnie spłukujemy. Dzięki takiej kuracji włosy stają się odżywione i miękkie. Siemię można też nałożyć na twarz, w formie maseczki - cera będzie odżywiona, nawilżona, miękka i delikatna w dotyku.